alt

Onsdagen den 28 augusti, träffades åter Rymdungarna och Observatoriegänget på Tycho Brahe-observatoriet för att starta höstens aktiviteter. Många glada miner och skratt. Men också lite blyghet; det var ju ett tag sedan vi sågs. Och Observatoriegänget har fått nya deltagare.

Äntligen! var vi många som utropade igår, onsdagen den 28 augusti, när det åter var dags för Rymdungarna och Observatoriegänget att träffas på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie. Då solen ännu var uppe när vi började klockan 18.30, så var C8:an och solteleskopet framtaget och monterat. Barnen droppade in lite pö om pö, och då fick de hoppa upp på en stol för att i C8:an titta på solens yta, och räkna solfläckarna därpå. Resultatet av räkningarna var lite olika, men mellan 1 och 4 solfläckar såg vi. Häftigt! och Coolt! var några av omdömena om observationerna.

Rymdungarna samlades sedan i Lilla salen för att fika. Det fanns bananer och vaniljrån att äta. Till det fanns det denna dag röd blandsaft. Barnen döpte dock om saften till Jupters röda virvel-saft eller Mars-saft eller Gammal röd stjärne-saft. Det låter lite roligare, tycker vi, att hitta på ett rymdnamn på det vi dricker. Och mer fantasifullt! Vi satt så en stund i Lilla salen och pratade och umgicks och tränade på namn och på vem som heter vad.

Dagens tema var en återkoppling till det tema som vi hade jobbat med under våren 2013 - vårt solsystem. Under våren tillverkade barnen vars ett av vårt solsystem genom att de använde olika stora, och små, kulor. Därmed fick barnen en liten uppfattning om storleksförhållandena mellan jorden och våra grannplanter. Aktiviteten denna onsdag var, att barnen skulle få en uppfattning om avstånden i planetsystemet. Barnen, som symboliserade planeterna, ställde upp sig skalenligt på en 100 meter lång linje Vi utgick från en liten röd Fiat, som motsvarde vår sol. En meter bort placerade vi Merkurius, 2,5 meter bort ställde vi jorden, Jupiter på 13,2 meter och längst bort, en liten bit ner på vägen ner, ställde sig slutligen Pluto/barnen. Kul övning, tyckte barnen. - Solsystemet är ju jättestort! som ett av barnen utropade.

Avslutar Rymdungarna gör vi alltid genom att skjuta upp en raktet. Många gånger är det vi själva, som "far iväg", genom klapp och stamp. Den här onsdagen fanns det dock både startramp (toalettrulle), raket (filmburk) samt raketbränsle (1/4 brustablett och vatten). Bränslet stoppades i raketern, som ställdes i startrampen. Och med ett dån (nja, mer puff) for raketen iväg. Jubel och applåder! Vi gjorde ytterligare en uppskjutning. Och lika mycket jubel och applåder! Därefter var det dags att åka hem med sin mamma eller sin pappa.

Efter Rymdungarna kom Observatoriegänget. Föreningens grupp för barn och ungdomar mellan 11 och 14 år. Denna höst har vi glädjen att hälsa två nya deltagare välkomna. Dels Emil, 11 år och dels Märta, 11 år! Observatoriegänget växer sakta och stadigt, och vi hoppas det finns några ytterligare intresserade 11-14-åringar, som skulle vara intresserade av att delta! Ni är mycket välkomna! Denna kväll visades Märta och hennes pappa runt på Observatoriet, vi satt och pratade en stund om rymden i allmänhet och om höstens aktiviteter. Märta och hennes pappa  tittade också på på solen i C8:an och på stjärnan Vega genom det stora Meade-teleskopet. Tjejen var mäkta imponerad av hela observatoriet! Det är många som längtar till onsdag om två veckor!

Peter Hemborg