Detta gjorde barn och ungdomar på våra träffar under 2017.

Rymdungarna tillverkade vars ett solsystem, där kloten var i rätt proportioner till varandra. Det tränades på att använda Meade-teleskopet. Nasagruppen tillverkade ett klassiskt mätinstrument, en sextant, och kunde sedan bestämma Vattentornets höjd på 30 meter. Faktafilmerna handlade bl.a. om stjärnkunskap. Innan sommaruppehållet åkte vi över till Köpenhamn, där vi tittade på Rundetårn, på världens femte största meteor och besökte Tycho Brahe-planetariet. Våren avslutades på Vattenhallen – numera en klassiker.

Matgåtor serverades det vid varje tillfälle. Barnen och ungdomarna älskar det. Fikat har anknytning till rymden. Frågan är på vilket sätt? Obsgänget utmanades med raketmatematik; vilka ska parametrarna optimalt vara, för att flaskraketen ska flyga så högt som möjligt? Obsgänget ville så gärna träffas ännu mer, så några av oss gjorde det, träffades extra på en fredagskväll. Nasagrupperna fick, på en utskrift av den verkliga stjärnhimlen, leta upp nya stjärnbilder; någon fick även ihop en berättelse kring sina egna stjärnbilder. Och på tal om stjärnbilder, så gavs Nasagrupperna kunskap i hur man använder en Planesfär.

Så här kan ett år med Tychos ungar se ut. Fakta, skapande, forskande, ätande, diskuterande och teleskopanvändning. Och en sak till: Att få träffa och umgås med likasinnade. Det är Tychos fantastiska ungar det.