M36 GITTERA

IMG 1768

 

I mellandagarna monterades ett gitter i filterhjulet på vårt fjärrstyrbara teleskop. För första gången i observatoriets historia är det nu möjligt att göra spektroskopiska observationer!  Gittret fungerar som en spaltlös spektrometer, ungefär motsvarande ett objektivprisma.

 

Gittret är av typen "Star Analyser S200". Det innebär 200 ritsor per mm. Funktionen är alltså att ljuset från en stjärna delas upp i ett litet spektrum, som sedan kan analyseras med särskilda program. 

 

IMG 1767

Tomas Diez, Peter Larsson och Peter Linde monterade av teleskopets CCD-kamera och dess filterhjul. Under stor försiktighet öppnades sedan filtermekanismen och ett av filtren ("clear glass" ) ersattes med gitterfiltret. Tillbaka på teleskopet provade vi att exponera.

 

Naturligtvis hade molntäcket tilltagit kraftigt så det blev bara ett par hastiga bilder. Ovan syns en kort fem sekunders exponering genom gittret av stjärnhopen M 36. Nollte ordningens spektrum är de punktformiga stjärnorna, till höger om dem deras respektive spektra i första ordningen.

 

IMG 1769

Många fler experiment och tester behöver göras innan man kan säga mer om hur detta kan användas. Men som bekant är just analys av himmelsobjekts ljus uppdelad i våglängder nyckeln till mycket av vår förståelse av universum. Det handlar om t ex stjärnors egenskaper, kemi, temperatur och rörelser, men också om universums exoansion...

 

En del av detta hoppas vi kunna titta närmare på med detta nya verktyg.