2014-120-06-ph1

Lördagen den 6 dec kl 15.00 var det dags för invigning av sällskapets nya bibliotek på Tycho Brahe-observatoriet. Böckerna var katalogiserade, både på hyllorna och i datorn. I närvaro av Dahnmarks närmaste släktingar och ett trettiotal andra intresserade blev det ett trevligt arrangemang, där också självaste Tycho spelade en stor roll.

I somras fick vi tillfälle att för en billig penning förvärva den astronomiska delen av den bortgångne Christer Dahnmarks enastående bibliotek. Under hösten har de 800 böckerna organiserats både i hyllorna och i ett nytt datorbaserat lånesystem.

Hedersgäster vid invigningen var Eva Nilsson, Dahnmarks syster, och Christer Nilsson, hans svåger. Under god stämning intogs dryck och tilltugg varefter ordförande Peter Linde presenterade den tämligen fantastiska bakgrunden till hur biblioteket kommit till.

Christer och Eva gav oss en personlig skildring av den bortgångne boksamlaren, varefter Ulf R Johansson berättade om hur boksamlingen katalogiserats i hyllorna. Han fick samtidigt tillfälle att presentera en annan ny sevärdhet på observatoriet, nämligen en imponerande Tycho Brahe-dräkt, även den donerad till TBO.

Peter Larsson har under hösten utarbetat ett program för utlåning av boksamlingen, som han nu presenterade. Ett stort arbete har också lagts ner av Peter Hemborg och Jon Saalbach på att systematiskt lägga in bokinformation i det digitala arkivet.

Invigningen avslutades med det första boklånet, och framför allt, med avtäckningen av den fina plakett som vi gjort till Christer Dahnmarks minne. Med detta bibliotek har nu sällskapetys medlemmar en unik möjlighet att bilda och utbilda sig inom astronomin.

 

I media:

"Lundabibliotek invigs i Malmö" SDS, 6 dec

"En astronomisk samling", SkD, 9 dec

 

 

Nedan lite bilder från det celebra tillfället: