Onsdagen den 21 maj var det dags för ett nytt försök med uppskjutning av en raket från Rymdhamn Tycho Brahe. Denna strålande kväll, med vacker gul sol mot underbar blå himmel, hade åter skaror av människor samlats vid uppskjutningsrampen för att bevittna kvällens uppskjutningsförsök. Antalet besökare var numerärt större än vid förre uppskjutningsförsöket. Även fler tv-team var på plats. Denna onsdag fanns det också tv-team från Portugal närvarade; tillsammans med ännu flera tv-team från både Danmark och Sverige.


Raketbasens personal, av många olika åldrar och längd, var på plats under förste raketpedagog Peter H ledning. För detta tillfälle hade det köpts in en helt ny fotpump, med både pedal och mätinstrument med visare, i en och samma enhet. Den här gången måste det väl, ändå, fungera? Raketen bars under högtidliga former ut till uppskjutningsrampen, en ruta på parkeringen, där det var målat en figur i rullstol på. Raketen, fylld med bränsle ställdes på sina röda stjärtfenor, och med nosen pekande rakt upp mot den himmel som personalen ville nå. Där kopplades så luftpumpen ihop med flaskan. Alla var spända! Alla var redo! Och så började det pumpas. Pumpas och pumpas; trycket skulle upp till 40.


Och - vips - och med ett brak, eller plask, for raketen rakt upp i luften, strävade mot rymden, uppåt och uppåt... Och landade norr om Stora salen. Jubel och glädje hördes! Tv-kamerorna följde med i svepande rörelser längs med raketens bana. Det applåderades! Det hurrades! Det hade lyckats! Rymdhamn Tycho Brahe var därmed officiellt invigd! Det var ren och skär lycka!
På den första uppskjutningen följde så uppskjutning efter uppskjutning. Och varenda gång var lyckan lika total! Räkna med att raketuppskjutningarna har återkommit till Rymdhamn Tycho Brahe - och räkna med att det blir fler sådana här tillfällen framöver!

Skrivit av Peter Hemborg

---------------------------------------------------------

Onsdag den 7 maj 2014 fick Skåne, och Sverige, se en ny raketuppskjutningsplats äntligen tagas i bruk. Nya Rymdhamn Tycho Brahe hade denna dag sin första planerade uppskjutning av en raket. Inte sedan 1970-talet har det skickats upp raketer från Oxie! Vädret var på sitt mest strålande humör och ett antal av föreningens medlemmar fanns med som observatörer, som spänt följde med i alla förberedelser. Och åt en och annan grillad godbit. TV-team från både Sverige och Danmark var på plats för att föreviga detta historiska ögonblick.

Personalen, i många olika åldrar, genomförde de sista planerade förberedelserna för uppskjutningen. Raketen skulle få alla viktiga delar på plats. Bränslet skulle tankas. Trycket skulle höjas. Nedräkning från tre inledde tryckhöjningen… med fotpump. Sex fötter pumpade de första tryckhöjningarna. Därefter tog de flesta skydd på behörigt avstånd från raketen. Endast Astropedagogen stannade kvar, och fortsatte pumpandet. Spänningen steg, tjut och jubel hördes. När skulle raketen lyfta? Skulle den lyfta alls? Eller skulle personalen se sig tvungna att avbryta detta första försök? Klicka på länken, och ta dig till Rymdhamn Tycho Brahe och se hur det gick!