Det nya fototeleskopet, av Ritchey-Chretien-typ med 15 cm öppning och 1370 mm brännvidd, håller på att intrimmas ute på TBO. Detta sker under våren och astronomi- och fotointresserade från allmänheten hälsas välkomna till hösten. Intresserade ges då möjlighet att själva fotografera med sin DSLR-kamera.

Vi börjar med adaptrar för Canon och Nikon. Under våren har det startats en fototeleskopgrupp som ska ägna sig åt astrofotografering via teleskopet. Gruppen leds av medlemmen Håhan Barregård. Att astrofotografera är inte bara att klicka. Bilden, eller oftast bildsekvensen, måste behandlas i ett par program, företrädesvis Nebulosity och Photoshop. Relevanta delar av dessa program kommer att gås igenom under våren. Medlemmar som är intresserade att småningom få vackra bilder av universum bör ansluta sig från början, men det går bra att ansluta sig senare. Starten är den 7 februari och därefter alltid den första torsdagen i månaden.

Välkomna!


Bild av Peter Larsson. Denna bild av Orionnebulosan (M42) är tagen med hans eget fototeleskop och en Canonkamera. Det är en stackning av 30 bilder och därefter behandlad i Photoshop.