IMG 7678sm

Årets Perseider var befriade från månljus och välsignade med bra väder. Å andra sidan kunde vi bara ta emot ett begränsat antal intresserade under tre nätter  Alla fick se någon meteor och som bonus Jupiter och Saturnus i närbild. 

Meteorsvärmen Perseiderna brukar innebära start på höstsäsongen på Tycho Brahe-observatoriet. Så även i år, trots att det fick bli ganska annorlunda på grund av den pågående pandemin. Vi begränsade antalet besökare per kväll till 25 st. Stolar var placerade på lagom avstånd utomhus och vi valde att inte ha några inomhusaktiviteter. Å andra sidan hade vi öppet tre nätter, 11-13 augusti från kl 21.30. Utannonseriingen av arrangemanget var också ganska begränsad, men det hindrade inte att vi fick fullt  alla tre kvällarna. Alla fick föranmäla sig och vi fick ha en vänlig grindvakt som kontrollerade att de anmälda kunder komma in. 

Vädret var utmärkt alla tre kvällarna om än att hög fuktighet gjorde himlen lite ljusare än nödvändigt. Antalet meteorer varierade lite från kväll till kväll men alla som kom fick se flera stycken. Vi bjöd också på laserguidning på himlen där många fick lära sig de ljusaste stjärnornma och de vanligaste stjärnbilderna. Naturligtvis upptäcktes flera satelliter. I tre teleskop visades omväxlande planeterna Jupiter och Saturnus och några spännande deep-sky objekt som den klotfrormiga stjärnhopen M13 och Andromedagalaxen. 

Det blev mycket och trevligt astronomiprat med de intresserade besökarna. Bland utländska besökare fanns det två ifrån Jemen, förmodligen de första därifrån. Från sällskapets sida ställde många funktionärer upp och såg till att kvällarna blev succeartade för alla deltagare.  Flera nya medlemmar kunde inregistreas, bland dem Salar Haghighatafshar. Salar är en skicklig astrofotograf som hade sin avancerade kamerautrustning med sig.

Några bilder från en av kvällarna:

 

 

Salar gjorde under kvällen en imponerande sk time-lapse video, 200 bilder med 10 sek exponering vardera, med vidvinkel objektiv f=28 mm och ISO 1600.  Kameran är en Sony A7III.  Flera frames fångade meteorer och nedan syns en av de bästa.

 IMG 20200814 WA0000

 

Här är hela videon, som ju även visar på flitig aktivitet på observatoriet under kvällen... Man hittar den även på hans Youtubekanal https://www.youtube.com/watch?v=r79iB4nLX84