DSC 4071smInvigningen av vår nya planetskulptur blev en mycket lyckad start på årets Astronomins dag och natt på Tycho Braheobservatoriet. En grupp inom sällskapet, främst bestående av Stefan Agnani, Anders Nilsson och Jon Saalbach, har under sommaren jobbat intensivt och framgångsrikt med att förverkliga detta projekt.

En talrik publik hade församlats när det äntligen var dags för avtäckning. Särskilt inbjudna var Sylvia Björk, Malmö kulturnämnds ordförande, och Gösta Gahm, astronomiprofessor som är en av grundarna av Sweden Solar System, världens största modell av solsystemet. Ordförande Peter Linde hälsade alla välkomna och gav därefter ordet till Gösta Gahm som berättade om bakgrunden till vår planetskulptur. I vårt fall handlar det om dvärgplaneten 2007 OR 10, som i skalan 1:20 miljoner blir ca 8 cm i diameter. Rymdteleskopobservationer har dessutom visat att den har en måne, som i vårt konstverk är 1 cm stor på ett avstånd av 70 cm.

Sylvia Björk höll sedan ett trevligt invigningstal varefter Agnani Jr fick äran att klippa bandet och avtäcka underverket. Inspirerad av skulpturens eleganta omslutning berättade Ulf R Johansson om de keplerska geometriska formerna.

Dagen till ära trotsade elektroniken oss, men fullt funktionsduglig (inom kort)  kommer skulpuren att en spektakulär inre belysning samt kunna berätta om sig själv för åskådare som närmar sig den.

Därefter var det dags för ett kort mingel varefter de närvarande begav sig inomhus för en Skype-intervju med Meg Schwamb, dvärgplanetens upptäckare. Meg arbetar vid Gemini North observatoriet på Hawaii men ställde sig vänligt till förfogande för en intressant intervju, kl 06.00 på morgonen, hennes lokala tid.

Mer om invigningen finns på bloggen!

Här några bilder från invigningen:

 

Videos, tagna av Mirja Markkula, ännu ej färdigredigerade:

Inledningstal av Peter Linde och Gösta Gahm

Tal av Sylvia Björk och avtäckning av skulpturen

Skype-intervju med Meg Schwamb

 

Massmedia:

Sydsvenskan, 23 sept

Skånska Dagbladet, 26 sept