Observatoriet har skaffat ett nytt fototeleskop som medlemmar och andra fotointresserade på ett enkelt sätt ska kunna använda för att ta vackra bilder av stjärnhimlen. Det är nämligen avsett till att koppla på vanliga Canon och Nikon-systemkameror.

IMG 9504sm

Det händer stora saker med instrumenteringen på observatoriet för närvarande. Peter Larsson har byggt om vårt minsta observationshus och nu startar dessutom uppgraderingen av vårt fjärrstyrbara teleskop.

 

IMG 8576sm

Astrofotogruppen hade vårens sista möte  den 3 juni. Håkan Barregård demonstrerade uppkopplingen av den nya CCD-kameran och uppgraderingen av fjärrteleskopet diskuterades. Vi räknar nu med att inte bara kameran utan även teleskopmonteringen kommer att bytas ut.

På morgonen den 15 juli inträffade en ovanlig och spektakulär astronomisk händelse då månen passerade framför planeten Jupiter. Detta kallas för ockultation. Flera av våra medlemmar tog chansen att observera i gryningsljuset vid 04.00-tiden.


I Think Tank 2 skapade vi en vacker bild av månen men vi hade fått bilderna i förväg. Denna gång tog vi med egen utrustning för att lära oss fotografera med hjälp av teleskop, kamera och lämpliga program. Nåja, det här med "natt" börjar bli lite svårt i slutet på maj. Men det var trevligt ändå.

Think Tank 2: Peter Larsson visade häromveckan fina bilder och program. Många blev sugna på att göra något liknande. Glädjande nog har ett sådant tillfälle kommit!  På den första workshopen förser Peter oss med många bilder på månen som vi därefter behandlar i lämpliga program.

Teleskopgruppens andra möte ägnades åt radioastronomi. Ingemar Lundström från astronomiska institutionen var inbjuden att berätta vad man kan göra med observatoriets radioteleskop.

Vid senaste astrofototräffen gick teleskopgruppen vidare med ämnet bildbehandling. Främst togs bildbehandling med hjälp av Photoshop upp. En del astrofotografer spenderar minst lika mycket tid framför skärmen med bildbehandling som man gör med en astrofotografisk session bakom sitt teleskop.

Teleskopgruppens andra träff handlade om "Fin polinställning". Att rikta in teleskopets optiska axel exakt mot himmelspolen är nödvändigt för ett bra resultat. Tredje träffen handlade om kameror lämpade för astrofotografering.

Teleskopgruppens kurs i astrofotografering går vidare. De två senaste träffarna handlade om guidning, om lämpliga filter och viktiga begrepp och praktiska tips inom bildbehandling.