Think Tank 3: Astrofotografering i verkligheten
Plats: Oxie Observatoriet
Datum: 31 maj 2012
Tid: kl 19.00-21.30 (onwards...)

Think Tank-rörelsen fortsätter!
 

I Think Tank 2 skapade vi en vacker bild av månen men vi hade fått bilderna av Peter. Nu var det dags att ta med egen utrustning och lära sig att fotografera med hjälp av teleskop, kamera och lämpliga program.
 

Så utrustningen togs med till observatoriet för att ta bilder på natthimlen. Nåja, det här med "natt" börjar bli lite svårt i slutet på maj. Man kunde ändå arbeta med utrustningen och lära varandra hur det hela går till. Gamla rävar fick lära “gamla rävar i vardande”, helt enkelt.
 

 

PROGRAMVARA

Observera att olika program finns for olika operativsystem, Linux, Mac OS X, Windows. Välj rätt.

SharpCap (Windows, Linux)
Program för att ta bilder med webbkamera
http://www.sharpcap.co.uk/sharpcap/downloads

Astro IIDC (Mac OS X)
Program för att ta bilder med webbkamera
http://www.outcastsoft.com

Det ska väl gå att använda en SLR-kamera men du får själv ta reda på vilka program som finns till din kamera. Vad gäller webbkameror, finns flera att köpa på exempelvis Kjell och Company men de behöver ofta modifieras för att passa det aktuella teleskopet.
http://www.kjell.com/sortiment/dator-kringutrustning/datortillbehor/webbkameror/trust-webcam-exis-svart-p98670 till exempel. Vi diskuterar detta på workshopen, men vi hinner inte modifiera på plats.

 

UTRUSTNING

Eget teleskop, kamera, dator och laddare, nödvändiga kablar.
Peter Larsson tog med sin egen utrustning som kunde användas även av andra.

För mera info, kontakta Jorge de Sousa Pires (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.)