olle1

Den partiella solförmörkelsen observerades framgångsrikt ute i Oxie, där vädret till största delen var bra. Vi hade försiktigt öppnat observatoriet för första gången på länge, det kändes lite som en nypremiär. Medlemmar och besökare var mycket nöjda med att på olika sätt kunna följa skådespelet på himlen.

adon2b

Lördagen den 26 september var det dags för Astronomins dag och natt i hela Sverige. Observatoriet siktade på utomhusaktiviteter på kvällen men dåligt väder satte stopp. Istället improviserade vi lite inomhusföredrag och visning av teleskopen. 

IMG 20200814 WA0000sm

Årets Perseider var befriade från månljus och välsignade med bra väder. Å andra sidan kunde vi bara ta emot ett begränsat antal intresserade under tre nätter  Alla fick se någon meteor och som bonus Jupiter och Saturnus i närbild. 

Merkuriuspassagen

 

Se videon och bli redo inför årets mest sällsynta astronomiska händelse: Merkuriuspassagen den 11 november 2019, där planeten Merkurius passerar framför solskivan. Få reda på varför det händer och hur du kan uppleva denna begivenhet.

Observatoriet har öppet för allmänheten från kl 13. Observation och information för alla intresserade! Välkomna!

IMG 4080sm

Årets visningar av meteorsvärmen Perseiderna hade god tur med vädret men månljuset gjorde natthimlen ljus. Under måndagskvällen syntes ändå några spektakulära meteorer och våra besökare jublade entusiastiskt.

IMG 3795sm

Som vanligt medverkade Tycho Brahe-observatoriet även detta år på Oxiedagen, som är ett arrangemang med lokal anknytning. Solteleskopet var på plats, fast solen bara ville visa sig sporadiskt.

IMG 3448sm

Den 14 april arrangerade sällskapet en unik musikkonsert i samarbete med gruppen Trio Nebula. Trio Nebula tonsätter egen musik med astro­no­miska kopplingar. Den första konserten var i astronomihuset i Lund och dagen därpå blev det två föreställningar på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie.

IMG 2867sm

Astronomins dag och natt ägde rum den 29 september i år och observatoriet hade som vanligt specialarrangemang - denna gång med temat Mars. Ett fint program med korta föreläsningar kompletterades med glimtar på natthimlen när molnen tillät.

IMG 6014sm

Hamnfesten i Limhamn är en återupptagen tradition och i år var sällskapet med där för första gången. Stort utbud på hav, sol och mat. Vår solvisning stack ut på ett positivt sätt och lockade väldigt många intresserade teleskoptittare. 

IMG 1985sm

Månförmörkelsen observerad från observatoriet blev en stor folkfest. Förmodligen slogs det ett nytt rekord med kanske 300 besökare, det gick enkelt inte att räkna. Efter en osäker början med moln och dis vid horisonten kunde den förmörkade månen ses för första gången runt kl 22. 

IMG 1873sm

Nyligen deltog vi på Big Bang-festivalen för att i känd stil göra reklam för rymden och för sällskapet. Rymdobservationerna, av solen, blev inte så många, men massor med ungar tittade genom ett teleskop för första gången.