Världens bästa rymdungar, nasagruppare och obsgängare avslutade i onsdags höstens möten. Året började som vanligt med möten på Tycho Brahe-observatoriet. Men från april fick vi gå över till att träffas via Internet.

Solsystemet

Rymdungarna Nasagruppen och Observatoriegänget har startat upp hösten 2020. Äntligen! Rymdungarna ska jobba med Solsystemet. Nasagruppen lär om asteroider. Obsgänget ser på Universums historia på 18 minuter.

Nasagr 4

 Onsdag 15 april och åter träff för Rymdungarna, Nasagruppen och Obsgänget.

image000000

Corona stoppar inte Rymdungarna eller Nasagruppen eller Obsgänget. Vi gick över till att bli elektroniska. Rymdungarna kommer att hålla koll på Månen och i ett schema med 30 cirklar, rita in hur månens faser förändras.

Följ Tycho Brahe-observatoriets barngrupper, Rymdungarna, Nasagruppen och Observatoriegänget genom året 2019. Rymdungarna gjorde sin egen stjärnhimmel. Nasagruppen upptäckte 3D-världen. Observatoriegänget katalogiserade galaxer.

Onsdagen den 23 januari 2019 var det igen en träff för Tychos ungar. Rymdungarna jobbar vidare med att göra sin egen stjärnbildhimmel. Nasagruppen djupdök i ämnet svarta hål och Obsgänget började titta närmare på programmering i Python. Om två veckor ses vi igen.

rymd2018

Rymdungarna, Nasagruppen och Observatoriegänget är nu åter igång med Rymden. Vi har nya Rymdungar. Alla observerar, läser upp rymdnyheter, ritar stjärnbilder till vår egen stjärnhimmel, räknar fysik, äter matgåtor, umgås och har det fantastiskt underbart roligt.

Årets Temadag Astronomi är i gång. Skolor i Skåne bjuder in vår astropedagog Peter Hemborg för en heldag i rymdens värld. Det finns olika teman att välja på: Stjärnor och stjärnbilder, Bygga planetmiljöer, Experimentera med tyngdkraften och Fråga Astropedagogen.

 

Detta gjorde barn och ungdomar på våra träffar under 2017.

bild1

Onsdagen den 29 november var det dags för avslutning för Tychos ungar, alltså Rymdungarna, Nasagruppen och Observatoriegänget. Avslutningen var på Vattenhallen i Lund. Vi var runt 35 personer, som möttes för planetarievisning och rymdkluringar.

vat17

Onsdagen den 31 maj var det avslutning för våren 2017 för Tychos ungar, dvs. Rymdungarna, Nasagruppen och Observatoriegänget, på Vattenhallen i Lund. Det blev planetarievisning och specialtårtor. Se vår lilla video från firandet!

Lördagen 6 maj åkte Tychos ungar till Köpenhamn. Vi besökte Rundetårn och Tycho Brahe Planetariet. Det var astropedagogen Peter Hemborgs barngrupper som slagit sig samman och tillsammans med föräldrar och våra ledare gjorde en mycket lyckad resa.

alt

Onsdagen den 5 oktober träffades åter igen Tycho Brahe-observatoriets barn- och ungdomsgrupper, Rymdungarna, Nasagruppen och Observatoriegänget. Tre prova-på besökare hade vi också.

 

 2015-09-03 emil mrta tycho tim elina o benjamin 5c

Äntligen träffades Tycho Brahe-observatoriet barn och ungdomar igen. Och vi var fler än tidigare, 16 stycken. Många stora leenden syntes bland barnen och ungdomarna, när de kom, och några kastade sig i famnen på varandra.

Onsdagen den 10 juni var det dags för Tyckos alla barn att avsluta våren 2015. Detta gjordes på Rymdlekplatsen i Vellinge. Vi var många, som denna soliga onsdag, samlades för årets sommarutflykt, vi var 32 stycken! Det var Rymdungarna, Nasagruppen, Observatoriegänget plus syskon, föräldrar och en astropedagog.

Barnen och deras föräldrar började kvällen med att utvärdera vårens aktiviteter. I utvärderingarna står det bl.a. att det roligaste har varit att Rymdungarna gjort vars en bild av Vintergatan med klister och sand och att vi avslutat träffarna med att göra en hand- och fotraket tillsammans. Nasagruppen tyckte att observera i teleskopen och att berätta rymdnyheter för varandra var två av topparna. Och Observatoriegänget gillade att diskutera rymden, bl.a. om aliens, eftersom  "utomjordingar är spännande!".

2015-04-02 nasagruppen

Onsdag 4 februari var det åter igen start för Tycho Brahe-observatoriets barngrupper att träffas. Det här halvåret är barnen och ungdomarna indelade i tre grupper. Vi har Rymdungarna, Nasagruppen och Observatoriegänget. Är du barn? Älskar du rymden? Vill du vara med? Kontakta vår astropedagog Peter Hemborg!