Onsdagen den 5 oktober träffades åter igen Tycho Brahe-observatoriets barn- och ungdomsgrupper, Rymdungarna, Nasagruppen och Observatoriegånget. Totalt var vi 20 barn och unga plus astropedagogen Peter Hemborg och Jon Saalbach. Tre prova-på besökare hade vi också. Hoppas så, att de kommer tillbaka!

Onsdagens träffar innehöll, som vanligt, ett stor och varierande utbud. Och det är alltid barnen och ungdomarna som styr vad vi ska göra. Träffarna började, som brukligt, men en s.k. matgåta. Matgåtan är kvällens fika, men har också en anknytning till rymden. Igår serverade vi kanelbullar. Vad har det med rymden att göra? Snabbt stod det klart, att svaret är galax. Formen av en kanelbulle är mycket lik just en galax.

Efter matgåtan gick Rymdungarna igenom en Power Point med fakta om kometer. En av deltagarna hade önskat, just det temat, för denna träff, så därför var det självklart, att det skulle handla om just kometer. Sist skjuter Rymningarna upp en hand- och fotraket, där vi klappar händer och stampar med fötterna. På bilden ser vi Rymdungarna, Freja, Stella, Huxi, Peter H, och Darwin.

Kvällen rullade vidare. Nästa på tur var Nasagruppen. Efter matgåtan gick vi ut till ena teleskophuset för att gå igenom vad man ska göra inför observationer med teleskop. Alltså: Dörr öppnas, taket öppnas, förbereda teleskop och starta teleskop. Månen och Saturnus hade vi tänkt se, men en vägg var i vägen. Det blev dubbelstjärnan Albireo istället. Glada utrop blev det; stjärnan har olika färger, en gul och en blå.

Sist på kvällen kom Observatoriegänget. Vi åt oss också igenom matgåtan, och svaret, vad det var, kom snabbt och fylligt. På det tog vi nyhetssvep från rymden: bl.a. om Rosettasonden. Även Obsgänget ägnade sig åt teleskopobservationer. När vi kom ut, hade månen och Saturnus gått ner, så även vi njöt av en närtitt på Albireo, dubbelstjärnan i Svanens stjärnbild.

Peter Hemborg