Hej Lärare!

Höstterminen närmar sig, med nätter utmärkta för rymdstudier. Vet Du om, att Tycho Brahe-observatoriet i Oxie har en egen anställd rymdlärare, eller astropedagog, som vi säger?

Han heter Peter Hemborg och är utbildad grundskollärare med astronomi som sitt specialämne. Han tar både emot klasser för studiebesök på observatoriet i Oxie, där barnen får följa med på "En resa i rymden", fyllld med experiment och diskussioner.  Peter gör även besök på skolorna, och för dessa tillfällen tagit fram olika teman för undervisningen i rymdkunskap, t.ex. "Stjärnor och stjärnbilder" och "Bygga planetmiljöer". Klicka på länken här, och läs mer på Tycho Brahe-observatoriets skolsidor.

temadag

Hej Lärare! Höstterminen närmar sig, med nätter utmärkta för rymdstudier. Vet Du om, att Tycho Brahe-observatoriet i Oxie har en egen anställd rymdlärare, eller astropedagog, som vi säger? Han heter Peter Hemborg och är utbildad grundskollärare med astronomi som sitt specialämne. 

alt

 

Måndagen den 27 mars var det dags för ännu en visning för barn och deras familjer. Vi var många på plats, runt 50 besökare.

 

Tycho Brage-observatoriets astropedagog Peter Hemborg gör då och då besök på grundskolorna i Skåne. I skolorna genomför han Temadag Astronomi. Häromveckan besökta han Ljungenskolan i Furulund, och klasserna 2 och 3. Lärarna och barnen hade valt temat "Bygga planetmiljöer".

 

barn1

Tycho Brahe-observatoriets astropedagog Peter Hemborg gör då och då besök på grundskolorna i Skåne. I skolorna genomför han Temadag Astronomi. Häromveckan besökte han Ljungenskolan i Furulund. Lärarna och barnen hade valt temat "Bygga planetmiljöer".

bild1

Den moderna tekniken är astronomernas bästa vän: Tisdagen den 26 april intervjuades, via Skype för första gången, Tycho Brahe-observatoriets astropedagog Peter Hemborg av två hela skolklasser på Noleredsskolan i Torslanda, nära Göteborg.

2016-04-04 pla frklarar astrofoto 1

Vi har som alltid stor glädje av våra ambitiösa praoelever, och nu i  vår har vi haft två besökare: Martin Persson, Degeberga, och Fatima Taleb, Malmö. Under sina veckor på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie har Martin och Fatima observerat både solen och månen.

 

darth

Under vecka 8, den klassiska sportlovsveckan, bidrog astropedagogen till att sprida rymdens ljuva budskap på flera ställen i Skåne. Måndagen 22 februari hade Tycho Brahe-observatoriet i Oxie öppet som en del i Malmö stads Kul i fem och på onsdagen var astropedagogen inbjuden till Svedala bibliotek, där man under lovveckan hade rymden som tema.

IMG 2190sm

Skolor i Oxie har nu inlett ett nära samarbete med TBO. Det handlar om högstadiet på Oxievångs-skolan och lågstadiet på Kungshögsskolan. I veckan gjorde sammanlagt sex klasser morgon -besök på observatoriet. Några observationer blev det inte men intresset var stort ändå.

prao

Denna vecka arbetar Christopher Wulff hos oss på observatoriet som "prao". Igår hjälpte han till att jaga nyheter till Cassiopeiabloggen och var dessutom visningsguide för en skolklass på besök. Mer inom kort.

alt

Susanna, "Sanna", Jönsson gjorde nyligen sin prao på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie. Sanna är den andra elev, som gör sin prao i föreningen detta år. Läs mer om Sanna i Cassiopeiabloggen, där hon är gästskribent.

 

 

hostkul

Under vecka 44 2014 var det åter dags för Höstkul för Malmö stads alla lediga barn. Torsdag 30 oktober och fredag 31 oktober var Tycho Brahe-observatoriet i Oxie med på Höstkul. Runt 40 barn i åldrarna 6 – 10 år kom ut till Oxie för att vara med.

img 1173

Tisdag och onsdag under sportlovsveckan tog ett 40-tal Malmöbarn och deras föräldrar del i "Kul i Fem"-arrangemangen på Tycho Brahe-observatoriet. Barnen hjälpte Peter Hemborg att packa sin rymdresväska, och sedan åkte dom på resa i rymden till solsystemets planeter!

IMG 1096SM

Vecka 44 var höstlovsvecka. Tycho Brahe-observatoriet öppnades upp för traditionsenlig medverkan i Malmö stads lovverksamhet "Höstkul". Dessutom inföll måndagsvisning av stjärnhimlen för barn samma vecka, så totalt bjöd vi på tre spännande och kreativa dagar i rymdens värld.

skolor1

Tycho Brahe-observatoriet och Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe ber att få tacka alla de hundratals barn och ungdomar och deras lärare för att ni har samarbetet med vår astropedagog Peter Hemborg och med andra av våra medlemmar.

 

altalt

Videdalsskolan i Malmö släppte häromdagen årets nyaste rymdfilm! Klicka på länken nedan, och ta del av vad många filmrecensenter tror kommer att slå knockout på alla andra kommande filmer!