Under 2020 kompletterades vårt avancerade fjärrstyrda teleskop med ny utrustning som syftar till att underlätta användningen av teleskopet både för egna medlemmar och för fjärrstyrande lärare och elever.

Det västra observationshuset (Björklund-huset) innehåller ett unikt fjärrstyrbart teleskop. Systemet invigdes 1999 och bestod ursprungligen  av ett Celestron 35 cm (14") teleskop med 3.9m brännvidd, ett Paramount 1100 fjärrstyrbart stativ i sk tysk montering, samt en Apogee 7 512 x512 pixel kamera.

2015 uppgraderades stativet till ett 10 Micron GM 2000 HPS. Detta har kraftigt förbättrade prestanda, med snabbare inställning och absolut positionering. Även kameran byttes ut, till en SBIG STT-8300, som har 3326 x 2504 pixels, och ett filterhjul med åtta olika filter. Teleskopet är detsamma även efter uppgraderingen.

Kameran är ständigt monterad och teleskopet används enbart för elektroniska observationer. En fokalreducerare används för att få ett lämpligt synfält i kameran.

Programmen "The Sky" och "CCDSoft" kan användas för att styra teleskop respektive kamera, enklast för fjärrstyrning är dock "Stellarium" och en vanlig webbläsare.


teleskop2015

M36 GITTERAsm

I mellandagarna monterades ett gitter i filterhjulet på vårt fjärrstyrbara teleskop. För första gången på observatoriet är det nu möjligt att göra spektroskopiska observationer!  Gittret fungerar som en spaltlös spektrometer, ungefär motsvarande ett objektivprisma.

IMG 0616sm

Torsdagen uppvisade en fin stjärnhimmel och elever från Påskbergsskolan i Varberg blev de första att fjärrstyra vårt uppgraderade teleskop. Det blev en rad av aha-upplevelser, både för lärare, elever och handledare.

m82-perola

I början av februari klarnade äntligen himlen. Astrofotogruppen fortsatte sin verksamhet och det blev en ny chans för våra medlemmar att fjärrstyra vårt teleskop. 12 miljoner år gammalt ljus nådde vår CCD-kamera.

Messier-1Bsm

I veckan var vädergudarna äntligen på sitt vänligare humör och observationsverksamheten tog fart igen ute på TBO. Ett antal nöjda måndagsbesökare fick njuta av teleskoptittande och samtidigt pågick testning och fotografering.

Utbildningen på det fjärrstyrda teleskopet fortsätter. Sju medlemmar är engagerade i detta. Nyligen genomfördes en övning där deltagarna fick möjlighet att själva köra både kamera och teleskop via kontrolldatorn på observatoriet.