I samband med föreningarnas dag under Malmöfestivalen denna söndag (19.8) utdelade stadens fritidsförvaltning sitt och kommunens förnämliga hederspris "Årets Eldsjäl" för 2011.

And the winner is...

... Peter Linde, vår ordförande och primus motor i Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe.

 

 

 

 

Stort grattis till Peter, som tog emot utmärkelsen på Stora scenen på Gustav Adolfs torg av fritidsnämndens ordförande Frida Trollmyr, fick blommor, diplom och 5000 kr.

Motiveringen i sin helhet:

"Peter Linde har under flera år aktivt och engagerat utvecklat såväl föreningens observatorieverksamhet med utrustning och lokaler, som föreningens pedagogiska verksamhet riktad till medlemmar, skolor och allmänhet. Peter har med stor kunnighet inom sakområdet hjälpt föreningsmedlemmar, studenter och besökare till nya kunskaper i en lite udda verksamhet och därigenom både bokstavligt och bildligt vidgat många personers vyer och världsuppfattning."

Juryn bestod av: Jan Bengtsson HISO. Eva Larsson Lindfors HSO Malmö, Margareta Persson MIP, Tommy Theorin MISO, Bo Sjöström Fritidsdirektör, Frida Trollmyr Fritidsnämnden.

  • Peter är en sällsynt välförtjänt pristagare. Det är inte bara ordförandeklubban han hanterar i ASTB, han är i högsta grad drivkraften bakom allt det positiva som skett ute på Tycho Brahe-observatoriet.
  • Fjärrstyrningsprojektet, de nya lokalerna, halvtidsanställningen av astropedagogen Peter Hemborg m m. Plus alla förhandlingar med kommunen. Lägg till detta den "normala" verksamheten inom ASTB med våra månatliga möten, populära träffar för allmänheten på observatoriet (senast Perseid-kampanjen).
  • Han hörs ofta i radion, både i lokalradion och Vetenskapsradion, inför spektakulära händelser på himlavalvet.
  • Tack vare Peter ligger vi också i framkanten med våra hemsidor inklusive den senaste, tillägnad minnet av vår ASTB-grundare Knut Lundmark.
  • Peter agerar dessutom vice ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet och har suttit med i redaktionsrådet för Populär Astronomi, vårt gemensamma hus- och livorgan.
  • Peter har jag känt sen nästan femtio år tillbaka och vi har kamperat ihop i diverse sammanhang, inom ASTB i omgångar, i gamla MARS, inom Internationella Amatörastronomiska Unionen (IUAA) där Peter var en ung drivande generalsekreterare i början. När Gustav Holmbergs och Johan Kärnfelts publikation över svensk amatörastronomi och dess historia väl utkommer, är jag övertygad om att Peter får välförtjänt uppmärksamhet.
  • Att Peter dessutom hunnit göra forskarkarriär på astronomiska institutionen i Lund - han var tidigt ute inom bild- och databehandlingsgebitet - och fått jobba med t ex Hubble-teleskopet, liksom bara kompletterar bilden av en brinnande jävel, en genuin eldsjäl.
  • Det är med "Årets Eldsjäl" som med den gamla iakttagelsen att när det regnar på kyrkoherden, så duggar det på klockaren. Så vi gläds alla över hederspriset, och stort tack till Peter Hemborg som nominerade Peter.

Ulf R Johansson

PS.  Nyheten står lite här och var på nätet och på plats var även en reporter plus fotograf från Kvällsposten.