binary comment

Under 2023 firade Tycho Brahe-observatoriet 50 år sedan tillblivelsen. Året avslutades med med en fest för både gamla och TBO-aktiva. Det kännetecknades av god mat, god stämning och en hel del nostalgi.

Största händelsen för observatoriet under jubileumsåret 2023 var installationen och den högtidliga invigningen av "Finn", vårt nya jätteteskop avsett för visningsverksamheten. Men vi beslöt också att fira 50-årsminnet med en liten avslutande fest för observatoriets närstående, både i dåtid och i nutid.

Festen gick av stapeln den 10 december och Mirja Markkula var kvällens ceremonimästare. Ordförande Peter Linde hälsade alla välkomna och vi fick en historisk tillbakablick av Ulf R Johansson som gav oss bakgrunden till observatoriets tillblivelse. Därefter ställdes kvällens måltid fram, en buffé med diverse läckerheter. 

Under middagen gav Bengt Rönde en exposé av astrobilder tagna på observatoriet från den analoga tiden på 1970- och 80-talen.  Peter Linde hade letat fram video från 90-talet, bl a med dramatiska bilder från branden 1994. Peter Hemborg gav en fyllig och personlig bild från sina mest minnesvärda ögonblick på observatoriet. Tidigare MARS-ordförandena Per och Karin Anderberg visade unika bilder från aktiviviteterna på 1980-talet, bl a en välbesökt raketuppskjutning.  En extra bonus blev visningen av en ännu mer unik MARS-film som var gjord (och digitaliserad) av Magnus Christiansson.

Avslutningsvis spekulerade ordföranden Peter Linde om observatoriets framtid, i spåkulan förutsåg han en ökning av den kommersiella verksamheten som språngbräda för en ännu mer utökad kvalitativ och kvantitativ verksamhet.