alt

Rymdungarna är tillbaka! Den 22 och den 29 augusti träffas de Rymdungar som är nya för terminen. De  som är nya kommer först att få träffa varandra lite grann och lära känna varandra. Sedan ansluter de Rymdungar som varit med tidigare.

 

Rymdungarna hösten 2012: Detta ska vi göra!

Vid mötet den 22 augusti kommer ni nya Rymdungar att få vars ett rymdpaket som välkomstpresent. I paketet finns stjärnkarta, ficklampa och lite överraskningar. De första två gångerna kommer vi att packa upp paketet och börja använda det. Därefter blir det träning på rymdspaning, att lära sig hitta på kartan och på himlen. Mötena börjar kl 18.30.

Aktiviteterna för hösten är delvis klara och delvid öpnna för förslag! Vi kommer, att träna mycket på hur man observerar! Vi kommer ATT observera i våra olika teleskop - solen och månen och alla våra planeter! Det har också föreslagits, att vi alla barn tillsammans bygger ett eget solsystem. Och det ska vi göra!

De Rymdungar som redan är medlemmar börjar den 12 september.

Kanske verkar detta spännande och något som du skulle vilja vara med i!? Och kanske har du några frågor om Rymdungarna, som du vill ha svar på? I båda fallen ber jag dig och någon vuxen i närheten, att skriva till mig! Hoppas vi ses!

Peter Hemborg

astropedagog på Tycho Brahe-observatoriet Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Rymdungarna våren 2012: Detta gjorde vi!

 

Mötet 28 mars

alt

Satte ihop stjärnkartor och satte rött papper på ficklamporna. Tränade på att använda stjärnkartorna både med ljuset tänt, och med ljuset släckt. Det senare med hjälp av ficklamporna.

Observerade Solen, och sedan planeterna Venus, Mars och Jupiter.

 

Mötet 11 april

Tillverkade små planetarier med hjälp av konservburkar, hammare och spik. Visade sedan upp dem för kamraterna, som fick klura ut vilken stjärnbild som synes genom burken.

Hemma dekorera Rymdungarnas arbetsbok med valfritt rymdmotiv på framsidan.

 

altMötet 25 april

Tränade bilder från stjärnhimlen, först utan hjälplinjer, och sedan med. Rymdungarna kunde det här med att hitta och identifiera vilka stjärnor som tillhör vilken stjärnbild.

Hemma klippte till Rymdungarnas arbetsbok, så att den fick 5 flikar. Under flikarna ska olika arbetsmaterial sättas in.

 

Mötet 9 maj

Byggde planetmiljöer av vårt solsystem. Barnen jobbade intensivt.