IMG 7633B

Johan Warell talar med Anders Hörberg.

Den nya satsningen för amatörastronomi är nu igång. Ett femtontal medlemmar tog chansen att lyssna till Johan Warells och Gustav Holmbergs tips. De började på grundläggande nivå och talade om lämplig utrustning för den observerande amatörastronomen.

Den församlade gruppen innehöll ett brett spektrum av kunskap, från nybörjarnivå till avancerade astrofotografer, från helt unga medlemmar till gamla återvändare. Johan och Gustav presenterade kursens upplägg, som de hade anpassat efter svaren på den tidigare utskickade enkäten. Johan berättade om de saker en amatörastronom borde ha förberett i förväg om himlen klarnar upp inför natten. Ett alternativ för ryggsäcken, ett annat, lite tyngre, för bilen. Å andra sidan, den som observerar från hemmet, har mindre förberedelser. Gustav berättade till exempel att han från sin observationsplats mitt inne i Lund kan se stjärnor ner till 14:e magnituden med sitt 20 cm spegelteleskop. Johan gav därefter en del tips om hur man handskas med sin optiska utrustning och vilka bildfel i optiken man bör vara på sin vakt emot.

I kaffepausen var det åtskilligt med trevligt amatörastronomiskt surr på observatoriet, då deltagarna delade med sig av sina tips och erfarenheter. 

Nästa träff i kursen blir den 27 mars kl 18.30, även denna gång på observatoriet. Gustav Holmberg kommer då att mer i detalj berätta om man gör observationer av variabla stjärnor. De som fortfarande inte har anmält sig, maila gärna till Peter Larsson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Intresse på Astronet för kursen. Se denna diskussionstråd.


Några bilder från mötet: