Under kursen har framkommit önskemål om bra tips för en nybörjare som vill köpa sitt första teleskop. Vi frågade några av våra egna experter och här följer deras svar.

 

 


 

Hej Ulf/Peter!
 
Inspirerad av kursen på tisdagskvällar, funderar jag nu på att köpa en teleskop. Undrar om ni har synpunkter om detta som AstroSweden har som erbjudande? Verkar vara ett vettigt pris och passar mina modesta ambitioner. Eller får man betydligt mer för pengarna om man lägga till en tusenlapp?
 
 
Bästa hälsningar
Leslie


Hej!

Baserat på mina egna erfarenheter känner jag så här:

2.000 kr

Stadig Az-Alt (har själv en EQ3 från Skywatcher) i kombination med en enkel refraktor på 4 tum är ett betydligt enklare alternativ än ekvatoriell montering som vänder bilden upp och ner, och är svår att hitta med. Spårningen fyller ingen större funktion då den är manuell. Blir som en kraftig kikare. Ok observationer, men svårt att se särskilt mycket (nätt och jämnt att kunna urskilja ringarna på Saturnus). Generellt skulle jag rekommendera att gå upp i pris.

10.000 kr

Tveksam om det är värt att satsa på något mellanting (5.000 kr). Med facit i hand skulle jag direkt gå på en stabil ekvatoriell Go-to och 6 tums reflektor. Har ingen erfarenhet av något större reflektor, men gissar att spegeldiametern är önskvärd för att få en acceptabel upplösning och kapacitet att se ljussvagare objekt. Jag skulle säga att Go-To med bra tracking är ett krav för att kunna observera på ett vettigt sätt. Den stora fördelen här är att 6 tum med tillhörande montering är att allt blir portabelt och du kan utan problem hänga på kamera och annan utrustning.

20.000 kr

Motsvarar ungefär listpriset på min egen uppsättning - HEQ5 montering med 8 tums newton. Har alla fördelarna som 10.000 kr, men den stora baksidan att det är på gränsen till portabelt samtidigt som man egentligen vill ha ännu större spegel. Det blir snabbt mycket mer pengar när man går upp lite i storlek, utan några starka uppsidor. Jag skulle då hellre satsa på att gå upp ytterligare i prisklass och spegeldiameter till åtminstone 10 tum samt en fast installation för att kunna få ut max av utrustningen.

Generellt sätt är kalibreringen det som är helt avgörande för att systemet ska prestera. Kollimering för en newton är väldigt viktigt, likaså eliminering av Cone error och bra hjälpmedel för polinställning. Är dessa saker inte rätt gjorda så presterar min 8 tummare som ett betydligt mindre teleskop. Gissar att det blir mindre problem med reflektor här. Jag rekommenderar starkt en högkvalitativt rödpunktssikte (generellt blir det ett extra tillbehör). Planetariumapp i telefonen obligatoriskt för att kunna jämföra med vad man ser i okularet.

Tomas Diez


 
Hej.

Mina tankar:

2000 kr

Här håller jag med Tomas. En reflektor på en EQ3a är nog det bästa. Går man upp till 4000+ börjar man kunna komma åt GoTo teleskop.

10000 kr

Här skulle jag nog vilja säga en Dobson. Dobson ger mest optik för pengarna och för 10000 får man en 8 tummare med GoTo eller en 10 tummare utan GoTo.

20000 kr

I denna prisklassen pratar vi mest om fotoutrustning. Då skulle jag säga en HEQ5 monteringen med en ED80 refraktor. Refraktorn är så mycket enklare att hantera då man slipper kollimering osv. Man kan få problem med vinegrering om man kör en fullformats kamera, men om man samtidigt kör på en CCD så är kombinationen med en HEQ5, ED80 och en Atik 314L+ Mono guld. Det brukar sägas vara standard uppsättningen om man ska börja med foto.

ED80 fungerar bra med enklare DSLR kameror (som t.ex Canon 1000d) men lite mer problem med t.ex Canon 6D.
Om det är visuellt i denna prisklassen skulle jag säga en Celestron Nextsar 8" med Goto.
Peter Larsson

 
Jag tycker det är svårt att göra någon generell rekommendation då förväntningar/förutsättningar mm är så olika. Gör man en rekommendation så har man ju då också ett visst ansvar om det blir fel.

Vad jag hört av de som säljer så är det mindre än 10% av alla nybörjarteleskop  som verkligen blir använda (mer än någon enstaka gång). Jag tycker ASTB skulle kunna göra en stor insats där genom att köpa in några enklare teleskop med lite olika egenskaper som sen medlemmar fick lov att låna en begränsad tid för att kunna känna om detta är vad de vill ha.

Man skulle kunna utforma det tex så att man lägger en deposition o får låna det gratis 1 månad. Vill man låna det längre o ingen står på tur så får man betala en liten månadshyra. Skulle teleskopet inte returneras eller ha mer än normala skador så förlorar man hela eller delar av depositionen.

Man skulle tex kunna köpa in (finns säkert bättre alt, bara plockade några)

http://www.stjarnhusetonline.se/prod/skywatcher/telescopes/st120-synscan1.html
Startravel 102 SynScan AZ GOTO 102mm Refractor 4 695 kr

http://www.stjarnhusetonline.se/prod/skywatcher/telescopes/150p-goto.html
Sky-Watcher Star Discovery-150P GOTO 5 395 kr

http://www.stjarnhusetonline.se/prod/telescopes/sky-watcher/dobsonians/skyliner-2001.html
Skyliner-200P 203mm (8") f/1200 Parabolic Dobsonian 4 195 kr

För knappt 15000:- så skulle säkert många intr medlemmar få möjlighet att göra ett klokare val av teleskop eller spara pengar på att upptäcka att det inte var tillräckligt fascinerande att stå ute i snålblåsten eller vänta på att molnen skulle försvinna. Kanske få några extra medlemmar om det sprider sig att man på detta sätt kan få prova på.
 
Håkan Barregård