I östra delen av Vellinge kommun ligger V. Ingelstad. Skolan där hade beställt två Temadag Astronomi för sina elever i andra klass. De hade valt aktiviteten Bygga planetmiljöer. Den 17 mars besökte jag klass 2a och den 18 mars klass 2b. Jag älskar dessa besök på skolor runt om i sydvästra Skåne; jag blir alltid väl mottagen och får leda lektion i mitt favoritämne rymden. Och denna dag var det alltså i V. Ingelstad och dess skola som jag besökte.

Temadag Astronomi och Bygga planetmiljöer är en aktivitet som jag själv har utarbetat. Jag låter barnen tillverka framträdande miljöer på de olika planeterna, och poängterar att det bara är delar av planeterna som de bygger; planeterna är ju runda i verkligheten. Vi använder material som finns i skolorna och som är billiga. Det rör sig om skokartonger, gips, hönsnät, silkespapper, färg, bomull, tandpetare och ritpapper. Bygginstruktionerna får barnen på ett papper per grupp, sedan är det bara att börja bygga.Barnen på V. Ingelstads skola tar sig an uppgiften med stor entusiasm och glädjen är stor över att få skapa. Många frågor blir det, som: Hur mycket gips ska vi ha? Hur viker man silkespappret?
Ett av barnen i klass 2a berättar att hans pappa är astronaut och är uppe i rymden och lagar Vintergatan. Ett tag tror jag att hans pappa arbetar på gatukontoret i Malmö med att laga vägar och att det är Vintergatan i Inre Hamnen som avses. Men så bra är det inte! Hans pappa arbetar på lasarettet i Lund. Det hela visar sig vara en fantasi, som han redan som 6-åring berättade för sina lärare, när man pratade om vad ens mamma och pappa arbetar med. Söt historia i alla fall!I klass 2b berättade barn och lärare att de hade bakat Mars-kakor. När jag bad om receptet så berättade klassen att det var hur enkelt som helst: Man började med att göra chokladbollar, och sedan dekorerade man dem med linser som ögon, skar en öppning som mun och stoppade in en bit lakritsband som tunga, tungan var kluven. Sist satte man godissnören som antenner eller hår på ovandelen. Och vips hade man fått Mars-kakor. Visst låter det smarrigt?

Bilderna på barnen publiceras med tillåtelse av klassens föräldrar

Peter Hemborg

Några reaktioner från lärare och föräldrar:

  ”Hej Peter

Jag vill bara tacka för en inspirerande dag.

Alla föräldrar vittnar om att deras barn kommit hem lyriska, och med svåra frågor till dem.Vilka barnen triumferande kunde bättre än sina föräldrar.

Royne Sundberg"

"Hej Peter!

1000-tack för senast! Vi hade en jätterolig dag. Alla barnen i båda klasserna hälsar och tackar för att du kom till oss på besök. De är så lyckliga för sina ´tittskåp´.

Anneli G Gillbrant”