mane-o-planet

 

PREMIÄR! I och med bygget av vår nya samlingslokal öppnas möjligheter för annorlunda aktiviteter. Nu är det dags för vår första konstutställning med rymdkonst. Utställare är Iris Brinkborg och Tora Greve. Vernissage onsdag 4 april kl 18-21 med sedvanligt vernissagetilltugg. Alla är naturligtvis välkomna!

 

 

 

 

Iris Brinkborg

IMG_05531-150x150Iris studerar på Östra Grevies folkhögskola och gör gärna akvareller med rymdmotiv.  Efter att ha sett Lars von Triers film Melancholia blev Iris, som hon säger, "besatt av visuellt vackra bilder med olika rymdsekvenser". Och hennes eget bilduniversum bär syn för sägen, med dess slagkraft och färgrikédom.

- Akvarellen, som historiskt sett främst använts för landskapsskildringar, visade sig även vara det ultimata mediumet för att få till ödsliga planeters karaktäristiska kratrar, nebulosor och rymdens mystik.

Om sin konst säger Iris att hon gärna försöker skildra samspelet mellan tidlösa inre och yttre mönster, där t ex biologi och astronomi möts.

 

 

himmel-1024x576

 

 

Tora Greve

toraTora Greve är välkänd i våra egna led som amatörastronom och textilkonstnär med kosmos som bakgrund. Tora inspireras mycket av bilder tagna av rymdsonder skickat till andra planeter, och historier runt dessa.

- Ett exempel är att en forskardotter tyckte sig se en katt då bilderna från Cassinisonden från Saturnusmånen Titan laddades ner. Därav titeln Cattini, samt bild på en katt.

- Annat som inspirerar mig, är upplevelser under solförmörkelseresor. Andra motiv är baserade på rena fantasier om främmande civilisationer. Bland annat förutsåg jag det svarta hålet i galaxen M87 redan 1981, vilket är avbildat i Virgo A.

 

 

 

Cattinihtm

 

 

Iris kommer att även visa ett mobilt rymdkonstverk och både Iris och Tora kommer att vara på plats för att prata om sin konst och visa bildspel. Bildspelen finns även online: Iris bildspel och Toras bildspel.

 

Välkomna!

 

Konsutställningens öppettider i påsk:


4 april. Kl 18-21. Vernissage.
5 april. Kl 14-18
6 april. Kl 12-16.
7 april. Kl 12-16.
8 april. Kl 12-16.
9 april. Kl 12-16.

 

Bildspel och konstnärspresentation varje heltimme.
Soft rymdmusik.