Observatoriets arrangemang under 100 timmar astronomi blev en stor succé. Det närmast perfekta vädret under fyra dagar bidrog till att massor av intresserade besökare kom för att titta genom teleskopen och lyssna på föredragen.

Över 900 besökare hade räknats in när de 100 timmarna var över, ett rekord i observatoriets 36-åriga historia. Alla hade fått se månen och Saturnus och många "oj!" och "häftigt!" hördes vid teleskopen. Inomhus fylldes lokalen till bristningsgränsen och flera föreställningar fick köras dubbelt.Redan torsdagens inledning blev mycket lyckad. Ca 130 personer letade sig då ut till observatoriet för att uppleva astronomi. Vädret var utmärkt och köerna var stundtals långa bakom teleskopen. Inomhus bjöds det på 3D-föreställning, en spännande resa ut i universum. Under fredagen, lördagen och söndagen kom det sedan massor med besökare och samtliga inblandade arrangörer hade fullt upp att guida och prata astronomi.


I teleskopen har det bjudits i första hand på visning av månen (bilden till höger tagen med en liten mobiltelefon) och planeten Saturnus. 3-4 teleskop i olika storlekar var igång samtidigt. Förevisare var Lars-Olof Hansson,  Kjell Westman, Hans Kronkvist, Erik Johansson, Karl Palm, Mikael Anderlund och Bengt Rosengren.  På gräsplanen framför observatoriet demonstrerade Anders Nyholm och Peter Linde stjärnor och stjärnbilder med hjälp av en laserpekare.  På dagtid under lördagen och söndagen visade Lars-Åke Truedsson solen, som dock vägrade att bjuda på några solfläckar.


 
Även föredragen var mycket populära. Peter Hemborgs barnföreställningar behövde köras i repris, mängder med föräldrar gav sina barn chansen att höra om stjärnor och planeter. Andra populära föredrag var Leif Arndorffs om rymdturism, Tora Greves om solförmörkelser och Anders Nyholms om astronomihistoria. Peter Linde berättade om liv i universum och gjorde med hjälp av stereoglasögon en rymdresa i tre dimensioner tillsammans med besökarna .

Både besökare och arrangörer har varit mycket nöjda med kvällarna. Massor av informationsmaterial har gått ut och ett antal böckar såldes. Vår hemsida hade närmare 700 träffar på 100 timmars-informationen. Lokalen har varit sprängfylld med besökare och det står klart att observatoriet behöver byggas ut för att ta emot alla intresserade vid sådana här tillfällen. 

Se även artikeln i Skånska Dagbladet.