IMG 9153-54

 

IMG 9150Sällskapet medverkade nyligen då Malmö Sommarscen tillsammans med Nordisk Panorama arrangerade en utomhusvisning i Kroksbäcksparken (Malmö) av filmen "Sepideh" som handlar om en ung iransk amatörastronom. Det blev en upplevelse på flera plan.

 

IMG 9148I dokumentärfilmen får vi följa Sepideh som har drömmen att utforska universum och att bli astronaut. Det är dock inte det lättaste för en ung kvinna i Saadat Shar, en mindre stad på den iranska landsbygden.  Med sitt brinnande intresse och med hjälp av mentorn Mr Kabiri och den förste iranska astronauten Anousheh Ansari når hon dock så småningom sitt mål. 

 

IMG 9144Kroksbäcksparken i Malmö var med sina höga grönklädda höga kullar en vacker miljö både för filmvisning och stjärnvisning. Sällskapet var väl representerat med sex personer, med Jon Salbaach, Anders Nilsson och Peter Larsson i spetsen. Innan filmen blev det tillfälle att kort presentera vår verksamhet för publiken. Med tre teleskop visades efter filmens slut det bästa som den ljusa sommarnattshimlen kunde uppvisa. Det blev många ahaupplevelser och flera intressanta diskussioner. 

 

Skrivaren av dessa rader fick en alldeles egen överraskning av att se filmen. Han hade nämligen själv 2008 varit i Saadat Shar och träffat några av de som medverkade i filmen. 

 

Den sevärda filmen kommer att visas under Nordisk Panorama, en kort- och dokumentärfilmsfestival i Malmö den 19-24 september.

Peter Linde