Perseids01

En ljusstark Perseid korsar himlen i Oxie (klicka för full storlek). Foto: Jon Saalbach.

 

ISS-2016-PLa

Internationella rymdstationen fångad på bild av Peter Larsson med observatoriets mest avancerade teleskop.

 

Visningarna  av Perseiderna blev en succé, trots att det tidvis såg hotfollt ut med molntäcket. Men det bjöds på rymdstation, satelliter och - gott om meteorer. Teleskopen hade långa köer och inomhus bjöds det på information både för barn och för vuxna.

Framförallt på kvällen den 11:e stabiliserade sig vädret efterhand och allmänheten var inte sen att ta tillfället i akt att ta chansen att se stjärnfallen hos oss. Mer än 100 personer kom ut och visst blir det en särskild stämning när alla i mörkret förväntansfullt spanar mot himlen.  Först på plats var rymdstationen ISS, vilken alltid väcker förundran och entusiasm. Efterhand som mörket blev tätare kom det också meteorer. Som vanligt möttes de av jubel och applåder. Och med ojämna mellanrum smög det fram satelliter.

Våra teleskop var hela tiden igång och visade allt från månen och Saturnus till nebulosor och galaxer. Inomhus var det särskilda korta föredrag om Perseiderna, både för barn och vuxna.

För första gången någonsin gjorde vi ett försök att följa och fotografera ISS med vårt fjärrstyrbara teleskop. Och imponerande nog fick vi en bild (se ovan)! 

Kvällens i särklass vackraste bild togs av jon Saalbach (se ovan) som fångade en ljus perseid samtidigt som bilden ju också visar vår utomhusvisning. Faktum är att i bildens övre högra kant syns ytterligare ett spår, efter den koreanska satelliten STSAT-3.

Till och med under den regntunga fredagskvällen kom det många besökare. Tyvärr kunde vi ju inte visa upp några meteorer då men förhoppningsvis blev de flesta ändå nöjda och kommer säkert tillbaka till någon av våra kommande måndagsvisningar.

Denna gång var massmedierna på vår sida och vi syntes över hela landet. Här några exempel:

 

Mycket mer från Perseidvisningen finns på Cassiopeiabloggen.

Några bilder från de båda kvällarna: