adon3b

 

aff0Lördagen den 26 september var det dags för Astronomins dag och natt i hela Sverige. Observatoriet siktade på utomhusaktiviteter på kvällen men dåligt väder satte stopp. Istället improviserade vi lite inomhusföredrag och visning av teleskopen. Ett tjugotal personer hade föranmält sig och det blev ändå en riktigt trevlig kväll. 

 

ADON var detta märkliga pandemiår hänvisat till att skapa och arrangera virtuella aktiviteter. En stor mängd sådana fanns tillgängliga via ADON:s hemsida där de nu kan ses även i efterhand. På några platser i Sverige arrangerades dock även fysiska arrangemang, däribland på vårt observatorium. För att begränsa antalet deltagare hade vi begärt in föranmälan  och detta fungerade bra. Dessvärre började den mulna himlen ge ifrån sig nederbörd precis lagom till att vi öppnade kl 19. Besökarna lät sig dock inte avskräckas så det blev till att improvisera aktiviteter inomhus istället. Det gick förvånansvärt bra, vi använde varannan stol i föreläsningssalen. ADON-livesändningen kunde visas på skärm och därefter kunde Tomas Diez ge sitt föredrag "Rymden öppnar sig" IRL! 

Besökarna delades därefter upp i små grupper som coronasäkert fick tillfälle att titta närmare på våra teleskop. Många var mycket intresserade och det blev tillfälle till frågor och nya värdefulla kontakter kunde knytas. Som vanligt hade vi en trogen och entusiastisk grupp funktionärer på plats och sammantaget blev en trevlig kväll trots vädergudarnas elakheter. 

Här några bilder från kvällen:

 

  

Se Tomas Diezs föredrag "Rymden öppnar sig!" som var ASTB:s bidrag till ADON:s live-sändning: