IMG 8385B

 

Astronomisk Ungdom hade ordnat ett läger i närheten och passade på att besöka observatoriet. Ett tiotal astronomiintresserade tioåringar var fyllda av entusiasm och frågor. 

Bussen anlände med gruppen på tidig lördagseftermiddag, under ledning av fyra studenter som är aktiva i Astronomisk Ungdom. Peter Linde och Olle Frykstam tog emot dem med ett litet föredrag om observatoriet. Det blev längre än förväntat, redan från början haglade frågorna från de entusiastiska barnen! Sedan blev det tillfälle till att gå ut och observera solen både med solteleskopet, som uppvisade protuberanser och med det stora Meade-teleskopet. I det senare fallet krävs ju att taket dras av på observatoriehuset – något som är väldigt populärt att hjälpa till med i de yngre åldrarna!

Det blev saft och kakor - och ännu fler frågor, denna gång väl förberedda och nerskrivna i förväg. Nästan alla var tuffa att svara på – även för en gammal fackastronom. Väldigt trevliga frågor och diskussioner. Sedan anslöt Tomas Diez och höll sitt föredrag om den fantastiska utvecklingen inom rymdfarten. Tomas reaktion: ""Riktigt roligt att föreläsa för denna grupp, man får massor av energi av deras engagemang och frågor. Glömt bort känslan efter denna pandemi."

Det blev tre mycket trevliga timmar – det tyckte alla involverade.

Så här såg det ut under dagen: