binary comment

Den 12 december firade vi tioårsjubileumet av astropedagogen Peter Hemborgs anställning samt att stora salen på observatoriet stod färdig för 10 år sedan. Det blev stort kalas med många rymdungar, Christer Fuglesang och en avslutande julfest.

 

Sedan 2011 har Peter Hemborg en halvtidstjänst som astropedagog vid Tycho Brahe-observatoriet. Samma år byggdes observatoriet ut med liten föreläsningssal – perfekt för att ta emot t ex en skolklass. Detta tyckte vi var väl värt att fira.

Peter har under dessa år oavbrutet och framgångsrikt drivit "Rymdungarna", en barngrupp som träffas varannan onsdagskväll på TBO. Verksamheten har successivt vuxit och består f n av tre olika åldersgrupper. Så Peter passade på att bjuda in deltagare från de gångna åren och närmare 40 personer hörsammade inbjudan. Det blev ett muntert kalas där Peter uppvaktades med blommor och välförtjänta vackra ord. Förtäringen var baserad på matgåtor och fick endast intas efter vederbörlig rätt gissning...      

Den stora höjdpunkten var att vår svenske astronaut Christer Fuglesang välvilligt ställde upp för en intervju via zoom (skickligt hanterad av Jon Saalbach). Succén blev inte mindre av att barnen fick rikliga tillfällen att fråga honom om hur det egentligen är att bo på en rymdstation.  Kolla här på Youtube en del av Christers trevliga svar.

Här några bilder från eftermiddagen: 

 

 

Salen möblerades sedan snabbt om för att härbergera en julfest för de mera vuxna medlemmarna, varav många från styrelsen. Sekreterare Mirja Markkula hade arrangerat med julmat och det blev naturligtvis mycket uppskattat. Ordförande Peter Linde tog tillfället i akt att berätta lite om hur "stora salen" kom till och slutligen invigdes i december 2011. Han överraskades dessutom av v ordf Tomas Diez som överlämnande en present i vätskeform – med anledning av en just timad födelsedag.   

Så här såg det ut: