Tre studenter från Fysicum i Lund gjorde nyligen observationer i Oxie. Det ingick i en kurs i deras fysikutbildning. Efter att vädret blivit något bättre kunde både Meaden och det fjärrstyrbara teleskopet användas.

Jacob Taxén, Oliver Thelander och Max Zeromski har nyligen påbörjat sin fysikutbildning vid Lunds universitet och i ett samarbete mellan LU och TBO fick de möjligheten att under handledning använda observatoriet för att göra observationer avsedda att redovisas i deras kurs.

Förberedelsetiden för projektet var kort och de astronomiska förhållandena var tveksamma; moln, kvällsljus och en  stigande fullmåne.

Icke desto mindre blev det en lyckad observationskväll. Visuella observationer av Mars och Saturnus kunde göras med Meade-teleskopet, och med egen medtagen kamera kopplad till Meaden lyckades man ta bilder både på Saturnus och galaxen M100.

Därefter var det dags att prova CCD kameran kopplad till fjärrstyrnings-teleskopet. Innan molnen åter täckte himlen lyckades gruppen ta en serie bilder av M100 i Virgohopen. Det gav en intressant möjlighet av jämföra känsligheten hos de två systemen.

 

Saturnus genom Meadeteleskopet

M100 genom Meadeteleskopet

M100 genom fjärrstyrbara teleskopet