alt

Onsdagen den 28 mars var alla 14 nya Rymdungar på plats på Tycho Brahe-observatoriet för ett möte. Här ses jublande Rymdungar, som just avslutat en fantastisk kväll med att titta i stora Meade-teleskopet

Kvällen började inne i Lilla salen med att barnen tog plats vid två bord, där de bjöds på Solsaft (egentligen vanlig apelsinsaft, men det låter lite tråkigt tycker vi!). Så delades rymdpaketet ut till våra två nya medlemmar, Anna och Oscar, medan alla fick vars en stjärnkarta.

Vi hade egentligen tänkt börja kvällen med att titta på Solen i C8-teleskopet, men molnen lade sig framför. En diskussion tog fart om vad man kunde göra åt det, och förslag började komma; man skulle kunna koppla ihop många förlängningssladdar, sätta in den nedersta kontakten i ett eluttag, sätta en fläkt högst upp och blåsa bort molnen. Ett annat förslag var att åka upp med raket, och därmed komma ovanför molnen för att få bra utsikt. Det här är smarta barn!

Vi satte istället ihop kartan, och fortsatte med att sätta rött papper framför ficklampan. Rött papper gör att ficklampan lyser med rött ljus och därmed inte förstör nattsynen på oss när vi är ute och observerar natthimlen. Vi fortsatte med att öva oss i att använda stjärnkartan, först med ljuset tänt, och sedan genom att släcka och bara använda våra rödlysande ficklampor. Därefter spalde vi stjärnbildmemory, som fyra barn som varit med sedan i höstas, gjorde medan vi andra pysslade med våra kartor och ficklampor.

Dessa memorykort delades upp i två högar, och så fick barnen spela med dessa, och därmed träna in utseendet på flera stjärnbilder. Verkade fungera bra! Mot slutet ropade två mammor, Ulrika och Birgitta, att man såg Månen och några planeter! Vi skyndade oss ut, med det lilla C8- teleskopet och rattade in Månen.

Plötsligt säger någon av barnen, att taket försvinner! Då har Kjell Westman och Hans Kronkvist kommit för att visa planeter, eller det blev en planet, Jupiter. Jublet steg och visste knappt några gränser! Vi avslutade, som Rymdungar gör, genom att samlas runt C8:an och gjorde raketen. Slut för idag! Vi ses om 14 dagar. Många längtar nog?

 

Peter Hemborg