Nätterna blir kortare men ännu är stjärnhimlen mörk från ca kl 21.30. Planeten Saturnus syns bättre och bättre och vår mest kända stjärnbild, Karlavagnen (egentligen Stora Björnen) står nu rakt ovanför oss.

Bildserien nedan visar stjärnhimlen i riktning söder vid 22-tiden. Klicka för större upplösning. De fem delbilderna finns även som enskilda PDF-filer för nerladdning: 1, 2, 3, 4 och 5Den dominerande stjärnbilden i söder är Lejonet. Tvillingarna, Lilla Hunden och Kusken kan fortfarande ses i sydväst, men sjunker successivt ner mot horisonten i väster. Allt högre upp kommer Jungfrun och Björnvaktaren. Björnvaktarens huvudstjärna, Arcturus, är en av himlens ljusaste stjärnor. Ett kuriosum är att dess ljus användes för att öppna världsutställningen i Chicago 1933.

Saturnus är den enda planeten som är synlig just nu. Den är ju känd för sina ringar, som dock kräver ett mindre teleskop för att kunna ses.

Högt på himlen, nära zenit, ser man nu Karlavagnen, egentligen ingen egen stjärnbild utan en del av Stora Björnen. Bilden nedan visar detaljer i stjärnbilden, för att kunna se de svagare stjärnorna krävs en kraftig kikare.