Majnätterna är korta men bjuder ändå på en del i astronomiväg. Efter de ljusa och långa försommarkvällarna blir det till sist någorlunda mörkt. Saturnus, planeten med de vackra ringarna, står i opposition 10 maj och är då ganska väl placerad på natthimlen. Meteorsvärmen Eta-Aquariderna syns kring den 6 maj. 

Vid mitten av maj kan vi i Skåne efter kl 22 (sommartid) se den ljusa stjärnan Arkturus i Björnvaktaren högt i söder, medan Lejonet är på väg ned i väster. Jätteplaneten Jupiter är också på väg ned på östra himlen, medan Mars står i sydväst och Saturnus i söder. Se karta nedan. Sommartriangeln, utstakad av stjärnorna Vega, Deneb och Altair höjer sig i öster.

maj2014 kvall soder

Planeterna och månen
Jupiter och månen står i väster vid 21-tiden den 4 maj. Fullmånen och Saturnus står nära varandra på himlen natten 14-15 maj. Solsystemets innersta planet, Merkurius, syns i nordväst efter solnedgången under det mesta av månaden. Planeten står lågt i nordväst och en liten kikare gör det lättare att få syn på den. Merkurius ljusstyrka skiftar under månaden påtagligt, och planeten är ca sju gånger ljusare i början av maj än vad den är i slutet av månaden. Ett teleskop kan visa oss vad detta beror på -- vid månadens början ser vi från jorden nästan hela planetens solbelysta sida, men i slutet bara ungefär en fjärdedel. Som längst från solen på himlen står Merkurius 25 maj.

Meteorsvärm
Under 6 maj väntas meteorsvärmen Eta-Aquariderna nå sitt aktivitetsmaximum. Svärmen har sin radiant (den plats på himlen som meteorerna ser ut att komma från) i Vattumannen. Månen, som är halv, går ned efter midnatt och stör därefter inte med sitt ljus. Något tiotal meteorer per timme kan väntas.

Saturnus i opposition
Denna månad är planeten Saturnus värd extra uppmärksamhet, trots att den står ganska lågt på himlen. Den syns i Vågens stjärnbild och når endast 19 grader över horisonten som högst. Vid midnatt mellan 10 och 11 maj står Saturnus nämligen i opposition, vilket betyder att planeten står mitt emot solen på himlen och är uppe hela natten. Ett litet teleskop visar oss planetens berömda ringar. För närvarande ser vi planetens nordpol och ringsystemet syns någorlunda öppet (inte förrän 2017 kommer vi att se ringsystemet maximalt öppet). Kartan nedan visar var Saturnus står på himlen i mitten av maj.

maj2014 saturnus opposition

Morgonhimlen
Eftersom vi närmar oss sommarsolståndet blir morgonljuset allt tidigare under maj och i mitten av månaden börjar himlen ljusna mellan kl 02 och kl 03. Då står Sommartriangeln i söder, Arkturus är på väg nedåt i väster och den stora Pegasus är på väg upp i öster. Lågt i norr står Capella i Kusken. Månen och Mars syns tillsammans i sydväst på morgonen den 11 maj och den tunna månskäran och Venus lågt i väster på morgonen 25 maj.

Anders Nyholm

Bilderna i detta stjärnhimmelstips bygger på planetarieprogrammet Stellarium.