IMG 0439sm

I onsdags var observatoriet fyllt med aktiviteter. Peter Larsson startade sin nya astrofotokurs som hade samlat ett tjugotal intresserade. Samtidigt var astropedagogen i full gång med sina tre olika barngrupper. Det blev trevligt trångt både inomhus och utomhus.

Peter Larsson gav en översikt om vad astrofotografering egentligen handlar om och berättade detaljer om kursen. Deltagarna ska använda egen utrustning, i första hand systemkamera, att koppla till observatoriets instrument. Även webb-kameror och CCD-kameror kommer att användas. Kursen är praktiskt inriktad och via SMS kallas deltagarna när himlen tillåter observationer. Efter en titt på de tillgängliga instrumenten avslutade Peter med att ge alla i hemläxa att tills nästa gång ha bestämt vad de vill fotografera. 

 

Från rummet intill rapporterar astropedagogen Peter Hemborg om sin kväll med barnen:

Rymdungarna öppnade Peters rymdresväska för att se vad man behöver ha med för packning, när man reser till rymden. En ny intresserad pojke var på besök, och bestämde sig på plats, att återkomma och bli en äkta rymdunge. Nasagruppen och Observatoriegänget berättade rymdnyheter för varandra, och gjorde sedan en test på nätet, för att se om de var av "det rätta virket" för att resa till planeten Mars. Väldigt olika blev resultaten. Nasagruppens Simon hade med sitt teleskop, som vi noga undersökte. Observatoriegänget hade fint besök av en flicka från Tyskland, kusin till Elina.

Lite bilder från kvällen: