IMG 0073

Gästerna från MFPF tog sig en titt på vårt uppgraderade teleskop. Föreningen har sponsrat den nya CCD-kameran. Övre raden fr v: Jan Bergfelt, Sally Persson, Ann-Christin Christiansson, John Helgesson och Åke Christiansson Nedre raden: Eva Bergfelt och Eva Helgesson.

 

24.11 besöktes vårt obsis för första gången av styrelsen i Malmö Förskönings- och Planteringsförening (MFPF) med ordföranden, arkitekten Jan Bergfelt i spetsen. Det blev en synnerligen angenäm, avkopplande och aha-berikande för att inte säga trevlig kväll, där till sist MFPF:s kassör Åke Christiansson kastade in handduken:

- Vi får ombilda föreningen till Malmö Förskönings- och Planetförening!!!

 

IMG 0078

IMG 0063B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fantastiskt nog var det nästan stjärnklart denna måndagkväll, så det blev flitiga besök i teleskophusen - med speciell tyngdpunkt vid fjärrstyrningsteleskopet, vars nya CCD-kamera våra gäster så generöst varit med om att sponsra. Det är andra gången den anrika Malmöföreningen ställt upp för oss, så det var inte en dag för tidigt att styrelsefolket, de som kunde, kom ut till oss och fick se vad vi gjort, gör och tänker göra framöver.

Kvällen inleddes med lite TBO-historik av Ulf R, Peter Linde kompletterade, sen gick vi ut och "såg på stjärnorna" med Kjell Westman vid Meaden, fikade och avslutade med ett kort Peter-föredrag om liv i universum. Plötsligt var klockan halv tio på kvällen...

Vi pratade även lite om vad vi gör utanför observatoriet, t ex vår sommarsatsning på Ribban med solvisningar. Det är ju faktiskt så att Ribban och Limhamnsfältet är en skapelse av just Malmö Förskönings- och Planteringsförening - till malmöbornas och andras fromma genom många, många år.

IMG 0062Denna måndagskväll var det dessutom fritt fram för den yngre generationen på observatoriet, vilket verkligen uppskattades av MFPF:arna. Vår astropedagog Peter Hemborg fick ampla lovord, vilket han numera är ganska så van vid. Ett fyrtiotal barn med föräldrar infann sig och Peter Hemborg gjorde ingen besviken. Det logistiska problemet med två grupper samtidigt löste sig också bra. Man turades på ett smidigt sätt om mellan teleskop och lokaler! Det underlättades mycket av att hela åtta av våra medlemmar var med och hjälpte till på olika sätt.

En trevlig afton där dessutom gamla diverse vänskapsband åter knöts!


URJ/PL

IMG 0060