Astronomins dag och natt ägde rum den 29 september i år och observatoriet hade som vanligt specialarrangemang - denna gång med temat Mars. Ett fint program med korta föreläsningar kompletterades med glimtar på natthimlen när molnen tillät. Så här såg det ut: 

Välkomnande, vad gör vi på Tycho Brahe-observatoriet?
Liv på Jorden - Liv på Mars? Hur uppkom livet på Jorden och hur gick det för Mars?
Resa till planeterna (för barn och barnbarn i lilla salen)
Var tog marsianerna vägen? Ovetenskap och folklore - invasionen ställdes ju in
Den moderna utforskningen av Mars Närmare 30 rymdsonder har nått Mars 
Fjärrstyrd observation Vi riktar ett spanskt teleskop mot stjärnhopar och galaxer
Människan på Mars 2024 - början på en kolonisation? Space-X vill kunna nå Mars inom kort    

 Det var en spännande och och varierad kväll. Ett drygt 50-tal besökare hade sökt sig till observatoriet och de allra flesta stannade hela kvällen.

Peter Linde hälsade välkommen och i sitt föredrag om liv frågade han de närvarande varför de inte var dinosaurier. Detta mot bakgrund av den slumpmässiga globala katastrofen för 65 miljoner år sedan när en asteroid kolliderade med jorden.  

Ulf R Johansson gav sedan en återblick på myten om de farliga marsianerna, välbekanta också från berömda science fiction-romaner.

Tomas Diez tog över resten av kvällsföredragen. Efter en snabbtitt på några bilder och resultat från nyare marssonder fick vi vara med om en fjärrstyrd  observation med ett teleskop placerat i södra Spanien. En imponerande uppvisning som resulterade i några utmärkta bilder. Avslutningsvis berättade Tomas om Space-X planer på en bemannad rymdfärd till Mars redan så tidigt som 2024 - och om vad som därefter kan följa.

Parallellt fanns det flera andra aktiviteter. Mellan molnluckorna visade teleskopen naturligtvis planeten Mars men också annat spännande på himlen. Helt utan hjälpmedel - förstås - kunde alla se när internationella rymdstationen passerade, något som alltid väcker intresse och applåder. Även om den denna gång bara glimtade förbi bland molnen. Molnfritt var det däremot inomhus i klubbsalen, där Peter Hemborg reste bland planeterna tillsammans med de närvarande barnen.

Och de hemgrillade hamburgarna var ovanligt goda, denna svala och mörka höstkväll.

PL