01 20220924 185351sm

 

small

Lördagen den 24 september var det dags igen för den årliga nationella astronomifestivalen, Astronomins dag och natt. Som vanligt hade observatoriet  öppet hus för allmänheten. Det blev en rad rymdinspirerade kortföredrag, Molnigheten tillät inte många observationer av himlen men vi fick åtminstone se ISS passera över oss.

Vi räknande in drygt ett 60-tal besökare, om fick sig till livs en stor dos astronomi och rymdvetenskap. En särskild barnföreställning var också mycket välbesökt.  

Årets tema var "Universums alla solsystem" och kvällens program av kortföredrag anslöt till detta:

 

Presentation av Tycho Brahe-observatoriet och Astronomiska Sällskapet

Välkommen till Tycho Brahe-observatoriet och Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe. Vi inledde kvällen med en kort presentation av föreningen.

  Peter Linde/Tomas Diez

Barnföreläsning – En resa genom vårt solsystem

En speciellt anpassad föreläsning om vårt solsystem för våra yngre besökare.

  Peter Hemborg

En resa genom solsystemet i bilder

Amatörastronomin är idag en avancerad hobby som levererar fantastiska bilder, trots de relativt sett små teleskop som används. Vi gjorde en resa genom solsystemet där vi både fick se riktiga bilder tagna på objekt i vårt solsystem och lära oss mer om dessa objekt.

  Ronnie Svensson

Rymdsonderna som utforskar vårt solsystem

Ända sedan 60-talet har rymdsonder använts för att utforska vårt solsystem. Vi gjorde en interaktiv tur genom solsystemet och tittade närmare på ett urval av rymdsonder från dåtid och nutid.

  Tomas Diez

Biosignaturer på exoplaneter – när kommer vi att hitta tecken på liv i Universum?

Exoplaneter är för avlägsna för att kunna fotograferas med våra teleskop på jorden. Vi kommer inom en överskådlig framtid inte att kunna få högupplösta bilder av exoplaneter, men däremot kan våra mest avancerade teleskop analysera exoplaneters atmosfärer. James Webb teleskopet som nyligen har tagits i drift har redan levererat och vi tittade närmare på vad vi kan betrakta som tydliga indikationer på liv samt när i framtiden vi kan förvänta oss dessa upptäckter.

  Peter Linde

 

Några bilder från den lyckade kvällen. Notera gärna bilden av kvällens gästbok...