small

Lördagen den 24 september är det dags igen för den årliga nationella astronomifestivalen. Som vanligt kommer observatoriet att ha öppet hus för allmänheten. Det blir en rad rymdinspirerade kortföredrag, Tillåter vädret riktar vi förstås in teleskopen på planeter och stjärnor. Passa på att se planeterna Jupiter och Saturnus i våra fina teleskop!

Vi visar när den internationella rymdstationen i sin bana i rymden spektakulärt passerar över observatoriet kl 19.49 och 21.25.

20220813 135703Se också en mycket avancerad astrovagn. Det är ett komplett mobilt observatorium med stort teleskop och högtekno­logisk utrustning som visar himmelsobjekt på datorskärm.  

Varje föredrag varar ca 30 min med paus emellan. Barnprogrammen sker parallellt med de övriga föredragen. Hur hittar man hit? Vägvisning.

Programmet ser ut så här:

 

 Program

      

Tid

 Titel

 

Föredragshållare

18.30

Observatoriet öppnar

   

18.45    

Presentation av Tycho Brahe-observatoriet och Astronomiska Sällskapet

Välkommen till Tycho Brahe-observatoriet och Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe. Vi inleder kvällen med en kort presentation av föreningen och tar in frågor från publiken som besvaras löpande under kvällen.

  Peter Linde/Tomas Diez

19.00 

Barnföreläsning – En resa genom vårt solsystem

En speciellt anpassad föreläsning om vårt solsystem för våra yngre besökare.

  Peter Hemborg

19.00

En resa genom solsystemet i bilder

Amatörastronomin är idag en avancerad hobby som levererar fantastiska bilder, trots de relativt sett små teleskop som används. Vi gör en resa genom solsystemet där vi både får se riktiga bilder tagna på objekt i vårt solsystem och lära oss mer om dessa objekt.

  Ronnie Svensson

19.45 

Observation av asteroid 

Om vädret tillåter påbörjar vi en observation av en asteroid i asteroidbältet med vårt fjärrstyrda teleskop på observatoriet. Senare under kvällen tar vi nya bilder där vi kommer att kunna se hur den har förflyttat sig.

  Tomas Diez

20.00 

Rymdsonderna som utforskar vårt solsystem

Ända sedan 60-talet har rymdsonder använts för att utforska vårt solsystem. Vi gör en interaktiv tur genom solsystemet och tittar närmare på ett urval av rymdsonder från dåtid och nutid.

  Tomas Diez
Ca 21.30

Biosignaturer på exoplaneter – när kommer vi att hitta tecken på liv i Universum?

Exoplaneter är för avlägsna för att kunna fotograferas med våra teleskop på jorden. Vi kommer inom en överskådlig framtid inte att kunna få högupplösta bilder av exoplaneter, men däremot kan våra mest avancerade teleskop analysera exoplaneters atmosfärer. James Webb teleskopet som nyligen har tagits i drift har redan levererat och vi tittar närmare på vad vi kan betrakta som tydliga indikationer på liv samt när i framtiden vi kan förvänta oss dessa upptäckter.

  Peter Linde
ca 23.00 Observatoriet stänger