20221025 114444

Väderleksutsikterna inför solförmörkelsen den 25 okt såg inte positiva ut.  Så det blev en positiv överraskning när den partiella förmörkelsen ändå kunde observeras ute på observatoriet. Även massmedierna blev glada.

 

Det var länge osäkert om solen överhuvudtaget skulle visas sig. Ett par TV-kanaler hade hört av sig dagen innan men var tveksamma om de skulle komma.  Flera av våra egna funktionärer var dock på plats en timme innan och flera teleskop förbereddes för observationer.

ollefDet utvecklade sig till en succé.  Luckorna mellan molnen blev alltfler, samtidigt som flera massmedierepresentanter dök upp både TV, radio och press. För säkerhets skull hade vi även en live-sändning på gång inne i föreläsningssalen men den blev inte populär. Istället riktades alla blickar mot solen som fr o m kl 11.07 blev naggad i kanten.  Ca kl 12.08 var förmörkelsen som störst med ca 38 % av solytan täckt av månen. Alla närvarande upplevde en viss eufori över att trots allt kunna se fenomenet. 

Så alla blev nöjda, medierna fick sina bilder och intervjuer med några av de närvarande, se nedan för några länkar. 

Bilden till höger togs av Olle Frykstam, med sin mobilkamera hållen vid okularet till vårt solteleskop, som ju visar solen i H-alfa ljus. Notera även de pågående soleruptionerna längs undre kanten av solskivan.

 

Några fler bilder från tillfället:  

 

Några länkar till rapporter i media:

SVT Nyheter Skåne 
SVT "Landet runt"
TV4 Nyheter
TV4 "Efter fem"
Sydsvenskan + längre artikel i papperstidningen

P4 Stockholm (efter 32 min)