r M67G stacked

Öppna stjärnhopen M67. Foto: Pauline Asker / David Elfvin /TBO

Även om vi får invänta bättre tider händer ändå spännande saker på observatoriet. Fjärrstyrda observationer i gymnasieprojekt är ju garanterat coronasäkrade. Nyligen gjordes observationer av två stjärnhopar av Pauline Asker och David Elfvin, gymnasister vid Procivitas gymnasium i Malmö.

 

IMG 7921AEfter en lång period av mulen himmel visade sig äntligen stjärnorna igen fredagen den 15 januari. Då blev det möjligt för en av våra gymnasistprojektgrupper att göra sina observationer. Pauline Asker och David Elfvin satt hemma och styrde teleskopet ute i Oxie. Handledare var Tomas Diez, på plats i Oxie, och Peter Linde som var hemma i Lund och kunde bidraga med goda råd. All kommunikation under observationerna mellan de deltagande gjordes via Zoom.  

IMG 7922BProjektet handlar om att studera öppna stjärnhopar. Eftersom alla stjärnor i en hop har bildats ungefär samtidigt och dessutom ligger på ungefär samma avstånd från oss, är det möjligt att via sk Herzsprung-Russel diagram säga något om t ex stjärnhopens ålder. 

Trots störande molnslöjor lyckades Pauline och David, med viktig hjälp av Tomas, exponera ett hundratal bilder vilka kommer att utgöra grundmaterialet för närmare studier av stjärnhoparna NGC 663 och M 67.

Till detta gjordes också en serie kalibreringsbilder som man behöver för att sedan kunna göra noggranna fotometriska mätningar på bilderna.

För första gången användes ny utrustning till teleskopet, framför allt en särskild låda med jämn belysning för flatfältning och en sk Bahtinovmask för exakt fokusering. Gymnasisterna kunde också under hela kvällen se teleskopet via vår webbkamera i observatoriehuset.