Vårtecknen hopar sig, så även på stjärnhimlen. Nätterna blir kortare och vinterstjärnbilderna försvinner. I mitten av månaden ser vi ett ovanligt och vackert sammanträffande då planeterna Venus och Jupiter kommer varandra nära. Samtidigt syns Mars i öster.

Simuleringen till höger visar kvällshimlen i väster den 13 mars kl 18.30.

Tycho Brahe-observatoriet kommer vid klart väder att ha en specialvisning måndagen den 12 mars  kl 18.30 - 21. Då kan man med egna ögon se planeterna i närbild i vårt teleskop.

 

 

 

 

Animation av himlens utseende i riktning sydväst kl 19.15 från 1 till 24 mars

 

Detalj av ovanstående animationssekvens. Data från "Stellarium".

 

Under mars månad kommer successivt vårens stjärnbilder att ta över efter vinterns. Serien av bilder nedan visar stjärnhimlens utseende ca kl 21 i sydlig riktning. Den viktigaste stjärnbilden är då Lejonet. Flera av de andra vårliga stjärnbilderna är ljussvaga, bland dem Kräftan och Vattenormen.

Serien visar a) stjärnhimlen utan markeringar, b) stjärnbildsmarkeringar med namn tillagda, c) exempel på mytologiska figurer tillagda, d) koordinatsystem tillagt. Klicka på bilden för högre upplösning. Bild b finns tillgänglig som PDF-fil.

Bild 1. Stjärnhimlen i sydlig riktning ca kl 21.
 
 
 
Stjärnbilden Lejonet är alltså vårens mest framträdande stjärnbild. Bild 2 visar den i detalj. De ljusare stjärnornas namn är Regulus, Algieba, Adhafera, Rasalas, Chertan , Zosma och Denebola. De flesta av namnen har arabiskt ursprung. Tittar man i en vanlig fältkikare bör man kunna se de flesta av de ljussvaga stjärnor som bilden visar. Speciellt för i år är att planeten Mars nu står ljusstark strax under Lejonet.  Den är som närmast jorden den 5 mars. Nästa gång Mars är nära jorden blir i april 2014. PDF-version av bilden. 
 
 

Bild 2. Lejonet är vårens mest framträdande stjärnbild.