På fredag kväll passerar asteroiden 2012 DA14 jorden på ett avstånd av bara ca 28 000 km. Den rör sig då snabbt över himlen och blir som ljusast möjlig att se i en vanlig kikare. Asteroiden, som bedömes vara ca 50 m stor,  upptäcktes för ett år sedan av ett observatorium på Mallorca.

Passagen för den närmare jorden än de geostationära satelliterna men ingen risk föreligger för kollisioner av något slag.

 

Eftersom den kommer så nära rör den sig också snabbt på stjärnhimlen.

Nedanstående karta visar hur den kommer att synas från Tycho Brahe-observatoriet. Klicka för större skala. Himlen som visas är för tidpunkten kl 21. Asteroiden kommer alltså att befinna nästan rakt i öster och vid 21-tiden beräknas dess ljusstyrka till ca mag 7.3, vilket man bör kunna se med en 7x50 kikare när himlen blivit mörk. Givetvis beroendepå väder, dis, stadsljus och annat störande. Den rör sig nästan en grad per minut vilken borde göra det lätt att upptäcka den som ett litet streck med en kameraexponering på en minut eller mer. 

Därefter avlägsnar sig asteroiden snabbt, vid midnatt är ljusstyrkan redan tre magnituder (ca 15 gånger) lägre. De två detaljkartorna nederst kan vara lämpliga för att hitta asteroiden med kikare eller ett mindre teleskop.

 

 

Delkarta B visar i detalj passagen runt kl 21 och delkarta A motsvarande vid 22.20 tiden. Båda områdena är ca 5 grader stora. En del lämpliga referens- och jämförelsestjärnor är markerade med sina magnituder.  Klicka för detaljer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kartorna är baserade på data från JPL:s Horizon program och på det fria planetarieprogammet Stellarium. Mer info finns också på Populär Astronomi.

PL